Vinkkejä elämysten verkkomyyntiin

Vinkkejä elämysten verkkomyyntiin

Maailma on muuttunut ympärillä vinhaa vauhtia jo vuosia. Korona-rajoitusten estäessä laajemmat kokoontumiset voivat pienemmät tapahtumat nousta suurempaan suosioon. Elämysten, esitysten ja työpajojen välittäminen käsin on usein hankalaa, aikaa vievää eikä lainkaan kustannustehokasta.

Verkossa myynnin tekeminen on parhaimmillaan upeaa ja tehokasta. On mahtava tunne, kun sähköposti kilahtaa ja koko myyntitapahtuma on hoidettu puolestasi – ja mikäpä muukaan sen teki kun elämysten verkkokauppa.

Ennen kuin verkkomyyntiä voi palveluiden kohdalla ottaa käyttöön, tulee kiinnittää huomiota pariin seikkaan. Giglen tiimi kokosi muutaman kohdan jotka kannattaa ottaa huomioon kun suunnittelet elämysten verkkomyyntiä.

Palvelutarjonta: Lajittele olemassa olevat palvelut

Elämysten, esitysten ja työpajojen myynti verkossa onnistuu hyvin kun lähdet liikkeelle palvelutarjonnan lajittelusta. Ensimmäinen asia joka tulee huomioida on nykyinen palvelutarjonta: mikä nykyisestä tarjonnasta sopii suoraan verkossa myytäväksi, mikä tarjonnasta vaatii edelleen voimakasta räätälöintiä ja mitkä voidaan myydä suoraan verkossa – mutta räätälöidä oston jälkeen lisukkeilla ja extrapalveluilla.

Lajittele tarjontasi siis kolmeen osaan:

 • Välittömästi verkossa myytävät valmiit keikkapaketit
 • Räätälöitävät palvelut
 • Puolivalmiit paketit, jotka voidaan ostaa verkossa, mutta räätälöidään lopuksi asiakkaalle täydellisen sopivaksi.

 

Uudistukset: Pohdi mahdollisia uusia tuotteita

Verkkomyynti luo uusia mahdollisuuksia taide- ja kulttuurialan toimijoille. Onko nykyinen tuoteportfoliosi riittävä, vai tulisiko sitä laajentaa? Voisitko perinteisen tarjonnan rinnalla löytää uusia kohderyhmiä ja rakentaa uusia tuotteita?

Esimerkiksi Giglen artisteista kuplaryhmä Ruffle Army innovoi helpot sisäpihakeikat tulevalle kesälle ja Taikuri Joni Pakanen upean etäkeikan yrityksille. Muusikko Tuija Rantalainen tarjoaa pientä piristystä arkeen esimerkiksi synttärilaululla.

Ilman tarjouspyyntöä tapahtuva myynti tavoittaa myös ostajia, jotka eivät koskaan pyydä tarjousta ja jotka arvostavat avointa ja läpinäkyvää hinnoittelua.

Kohderyhmä: Tarkista ja luo uutta

Kun myyt palveluitasi verkossa, pohdi tarkkaan kohderyhmä jolle tarjoat palveluja. Esimerkiksi Muusikko Riikka Rumpali voi tarjota verkossa kaikki palvelujaan, mutta samalla kuvalla, sisällöllä ja tuotepaketilla ei kannata myydä lastenohjelmaa ja yrityksille suunnattuja sisältöjä. Eri kohderyhmille tulee olla erilaiset sisällöt ja palvelupaketit.

Toisaalta, kun puhutaan taiteen myymisestä kohderyhmäajattelu ei ole aina paikallaan. Myös tällaisessa tapauksessa sisällön mahdollisimman tarkka ja selkeä kuvailu on tärkeää, jotta ostaja tietää mitä on ostamassa, vaikka puhuisimmekin marginaalisemmasta tarjonnasta ja kapeammasta ostajakunnasta.

Tuotteet: Tee laadukasta paketointia

Ostettavat elämykset tulee paketoida hyvin. Tarpeellista tietoa asiakkaalle on mm.:

 • Artisti ja artistin kuvaus
 • Keikkapaketin hinta eri kestoilla ja yleisömäärillä
 • Keikkapaketin kesto(t)
 • Mitä muita vaatimuksia on tilalta (esitystilan koko, äänentoisto, sähkö, pöytä jne)
 • Kenelle sisältö on suunnattu
 • Mitä ohjelma pitää sisällään (ei, tässä ei riitä että kerrot soittavasi rumpuja)
 • Millainen ostoprosessi on kyseessä
Improvisaatio Stella Polariksen tuotepaketointia

Brändi: luo uskottava sivusto

Kun myyt sisältöjä verkossa, niiden myymisessä on isona apuna hyvä sivusto sekä uskottava brändi. Esimerkiksi Giglen kumppani Napa School myy Napa Schoolin artistien työpajoja erilaisten yritysten tai yhteisöjen tilaisuuksiin. Artistit saavat uskottavuutta luotettavalta sivustolta jonka kautta välitetään useampien tekijöiden osaamista. Napa School pitää huolta myös siitä että keikkapaketit ovat houkuttelevia, myynti rullaa ja kaikki sopimusasiat on hoidettu varmasti kuntoon.

 

Myynti ja markkinointi: Rakenna tehokasta toimintaa

Verkkomyynti ei ole ihmelääke ja bisneksen pelastaja. Vaikka osa palvelutarjonnasta olisi verkossa, tulee myös perinteisiä myynnin ja markkinoinnin työkaluja hyödyntää parhaimman hyödyn saamiseksi.

Verkkomyynti mahdollistaa kuitenkin toimintoja joita ei perinteisessä myynnissä ja markkinoinnissa voi niin helposti hyödyntää:

 • Ostopolun automatisoiminen
 • Mainonnan tarkka kohdentaminen
 • Datan kerääminen ja myynnin tehostaminen
 • Ostopolun seuraaminen ja optimoiminen
 • Mahdollisimman lyhyt ostopolku (mainoksesta kauppaan vai mainoksesta neuvottelun alkuun, kumpi olisi parempi?)
 • Mainonnan hyötyjen mittaaminen
 • Asiakas voi tehdä nopean ostopäätöksen kun tuote on selkeästi paketoitu ja saatavuustiedot ovat esillä
 • Nykyaikaisten metodien hyödyntäminen: mm. myyntifunnelit, CTA:T, länderit ja erilaiset analyysit.

Verkkomyynti myös pakottaa paketoimaan palvelut ja näin tehostamaan toimintaa.

 

Roolit: välittäjätoimijan, artistin ja alustan roolitus

Elämysten verkkomyynti vaikuttaa myös olemassa olevien roolien pohtimiseen. Jos digitaalinen myynti on tehokasta, mihin välittäjäporrasta tarvitaan? Emmekö voisi kaikki myydä jatkossa omat esitykset digin avulla?

Digiratkaisuissa välittäjätoimijan rooli korostuu nimenomaan seuraavissa rooleissa:

 • Tehokas markkinointi, viestintä ja myynti
 • Uskottava brändi
 • Useamman samankaltaisen palvelun myyminen yhdestä osoitteesta
 • Laadun tae
 • Usein suhteellisen kapean toimialan asiantuntijuus niin ostajakunnan kuin hinnoittelunkin näkökulmasta.

Välittäjätoimijan rooli on selkeä myös digimyynnissä ja artisti saa tehokkaammin näkyvyyttä yhteistyössä asiantuntevan agentin, managerin tai ohjelmatoimiston kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Tämä vaatii kuitenkin myös välittäjätoimijalta oman roolin tunnistamista sekä aktiivista katsomista tulevaisuuteen: miten voin parhaiten auttaa artistia maailman digitalisoituessa ja automatisoituessa ympärillä? Onko oma roolini edelleen ajankohtainen vai tulisiko osaamista kehittää?

Asenne: Sitouta tiimi, tuottaja ja artisti

Digitaalisen myynnin voi aloittaa kevyesti vain parilla palvelulla ja kasvattaa tarjontaa ajan kanssa. Muutos tuo paljon hyvää mutta muutoksen läpiviemiseen tarvitaan sitoutunut tiimi – oikealla asenteella varustettuna. Digitaalinen murros vaatii niin organisaatioiden johtajia, tuottajia kuin artistejakin ymmärtämään että muutos tuo aina myös uusia mahdollisuuksia ja ikivanhoja toimintatapoja voikin välillä pöllyttää.

Juuri teidän jengin on pohdittava mitä hyvää elämysvälityksen automatisoiminen tai ylipäänsä digiratkaisujen hyödyntäminen voi tuoda. Giglen tiimi pallottelee mielellään ajatuksia ja voidaan yhdessä tarkistaa olisiko digimyynti juuri teille tarpeen.

Lopuksi

Kokoamme elämysten verkkomyyntiin liittyvää kokonaispakettia. Tavoitteena on tukea alan toimijoita ja tuoda lisää informaatiota kaikille tahoille.

Lisäisitkö listalle jotakin vai pääseekö tällä jo hyvin alkuun? Mistä aiheesta lukisit mielellään enemmänkin? Ota yhteyttä inkeri@gigleapp.com