Tervetuloa olohuoneeseeni, naapuri hyvä.

Elsa Tölli keikalla. Kuva: Renja Nurmi

Seitsemän runoilijaa, seitsemän päivää, seitsemän olohuonetta. Ainakin seitsemän kyyneltä. Runo-olkkari -keikat ilahduttivat, liikuttivat ja tuottivat osallistujille ei vain matkan viereiseen kaupunginosaan vaan myös kauniin elämyksen. Mikä teki Runo-olkkarit -sarjasta ainutlaatuisen? Miten konsepti, joka kokosi toisille vieraat ihmiset ja esiintyjät yhteen, toimi? Miten runous iski eri ihmisiin, kun ikäjakauma keikoilla oli aina 2,5-vuotiaasta noin 80-vuotiaaseen? Madalsiko runous naapurin olkkarissa kynnystä tulla tutustumaan itselle uuteen taiteen lajiin?

Runo-olkkarit projekti oli Giglen ensimmäinen alusta loppuun asti toteutettu yhteisprojekti emmekä olisi voineet löytää Runokuuta parempaa kumppania sitä toteuttamaan. Giglen eteenpäin vievä voima on ollut helpottaa esiintyjien tilaamista ja selvittää voiko digin avulla nostaa esittävän taiteen kysyntää. Työkalu yhteisöllisten keikkojen järjestämiseen meni hieman ohi ydintoiminnastamme, mutta oli ehdottomasti sellainen pilotti, jonka halusimme toteuttaa. Rakensimme konseptia varten keikkavaraustyökalun, mutta koska kyseessä oli pilottiprojekti, osa varauksista tehtiin manuaalisesti.

Runo-olkkari -opasteita oli ripoteltu keikkapaikan lähistölle.

 

Mehua, pullaa ja paljon tunteita

Keikkaviikko alkoi Anja Erämajan keikalla viehättävässä puutalossa Maunulassa. Keikka oli hieno kooste runoja, joista suurin osa kosketti jotenkin teemaa Rakkaus. Yleisön joukossa oli paljon alaan vihkiytyneitä tekijöitä, minkä vuoksi keskustelu illan jälkeen oli erityisen mielenkiintoista. Jukka Viikilän proosan lukua kuunneltiin mustikkapiiraan äärellä. Erityisesti mieleen jäi Viikilän hieno kyky tuottaa sanoja sekä mainio keskustelu kirjailijan työtavoista. Elsa Tölli oli aivan uudessa tilanteessa – valoisassa pienessä pullantuoksuisessa olohuoneessa Ullanlinnassa. Elsan esiintyminen oli aitoa ja koskettavaa. Lyytin ja Matti Kangaskosken keikat tapahtuivat kommuunissa – jälkimmäisen keikan jälkeen oli järjestetty open mic -ilta joka oli avoinna kaikille vieraille. Illmarin runot liikkuivat kaupunkitilassa ja sopivat loistavasti Käpylän kaupunginosaan. Konsepti oli myös esiintyjän itsensä mielestä erittäin miellyttävä ja kohtaaminen yleisön kanssa luontevaa.

 

Elsa Tölli keikalla. Kuva: Renja Nurmi

 

Kaikki runokeikan tilaajat olivat heittäytyneet mukaan upealla tavalla. Vieras tilaaja, vieras olohuone ja sunnuntaina jopa alkuun vieras, intensiivisen ja vaikuttavan keikan heittänyt yllätysrunoilija Juho Kuusi, vaatii rohkeutta myös osallistujilta. Oli mahtava huomata, että keikat eivät olleet kiusallisia kohtaamisia, kuten vaikkapa vieraan talon hississä, vaan ihmisistä huokui lämpö ja arvostus kanssakatsojia ja kauniita koteja kohtaan. Jokainen runokeikka oli erilainen, jokainen runokeikka jäi mieleen. Runo-olkkarit sarja oli myös loistava tapa tutustua paremmin kirjalliseen kulttuuriin sen laajan ja monipuolisen tarjonnan vuoksi. Runokuun koostama sisältö eri alan tekijöitä toimi hienosti. Yhdessä ja erikseen.

 

Monessa kodissa oli tarjolla herkkuja.

 

Mitä mieltä olitte?

Palautekyselyn perusteella konsepti toimi loistavasti. Pientä parannusta keikkavaraustyökaluun tullaan tekemään, jos konseptia jatketaan jonkun toisen festarin tai Runokuun kanssa tulevaisuudessa. Pilottiprojektin ollessa kyseessä, emme vielä laittaneet kaikkia paukkuja kehiin, mutta ehdottomasti huomioimme loistavan palautteen jatkossa. Gigleä on vielä kehitetty Apple ja Android edellä, minkä vuoksi teknisiä ongelmia voi esiintyä erityisesti muun merkkisillä luureilla. Teemme Gigleä pienellä tiimillä, suurella intohimolla. Otamme ilolla palautteen vastaan ja pyrimme reagoimaan asiakastoiveisiin mahdollisimman nopeasti.

Runokuun kävijöitä oli eniten ikäryhmässä 25–45-vuotiaissa, mutta kaikki ikäryhmät olivat edustettuina. Paikalla oli ihmisiä jotka tulivat ensimmäistä kertaa tutustumaan lavarunouteen, kuin myös alan ammattilaisia. Runokuun tuotantotiimi sai paljon kiitosta ja esiintyjät saivat todella loistavaa henkilökohtaista palautetta yleisöltä ja tilaajalta.

 

Mitä mieltä me olimme?

Gigle-tiimi kiittää ihan superhienoa projektia. Tästä jäi hyvä mieli.