Mediakielto kaksosille ja 5 vinkkiä kuinka kokeilla mediapaastoa

Helsingin Sanomissa oli syksyllä juttu kokeilusta, jossa koululaiset Otso ja Ahti saivat pelata rajattomasti viikon ajan. Päätimme kokeilla asiaa päinvastoin, ainakin omasta mielestämme hienolla päätöksellä: lopetamme median käytön kahdeksi viikoksi kokonaan. Media tarkoitti meidän tapauksessa kaiken ruutuajan leikkaamista pois kohta 5-vuotiailta kaksosiltamme (isi ja äiti tekivät poikkeuksen parin Netflix-sarjan äärellä ja tietysti työnteko on mahdotonta ilman minkäänmoisia ruutuja).

Mediankäyttömme ennen kieltoa ei ollut millään lailla huolestuttavaa. Se sisälsi kaksi lyhyttä aamuohjelmaa ja iltaisin esim. Pikku Kakkosen tai hieman peliaikaa. Viikonloppuisin ja sairaslomapäivinä huomasimme kuitenkin lipsuvamme ruutujen ääreen koko porukalla.

Lasten reaktio oli jaettavissa kolmeen osaan:

 1. Alkujärkytys: “Mitä, ei pelejä kahteen viikkoon???” ja päälle miniraivarit. Tulevalle pelisuunnittelijalle ja pelintekijän pojalle tämä oli kenties hetki, jolloin hän luuli tulevaisuuden uransa tuhoutuvan.
 2. Sopeutuminen: Alkujärkytyksen jälkeen tarve pelata tai katsoa telkkaria poistui.
 3. Tottuminen: Kahden viikon kokeilujakson aikana toinen lapsista mainitsi pelit kerran, toinen sanoi sunnuntaina että Netflixiin on varmasti tullut paljon uusia jaksoja. Luulen Ryhmä Haun uusien jaksojen poltelleen tyttäreni mielessä.

Miksi poistimme median elämästä hetkeksi? Halusimme nähdä mitä median poistaminen lasten elämästä saa aikaan. Mitä se sitten sai aikaan? Miten pelien ja sarjojen poistaminen elämästä vaikutti arkeemme?

Mediakiellon vaikutukset

Vaikutukset olivat uskomattomia ja suurempia mitä osasin arvata:

Enemmän yhteisiä leikkejä
• Olen perustellut lasten telkkarin katsomista illalla sillä, että lapsetkin haluavat rentoutua päiväkotipäivän jälkeen. Leikkiminen omassa kodissa oman sisaren kanssa lienee yhtä rentouttavaa, jos ei rentouttavampaakin kuin mediaärsykkeiden suoltaminen silmistä ja korvista sisään.

Enemmän mielikuvitusta
• Lapset leikkivät enemmän yhdessä ja mielikuvitus sai tilaa.

Enemmän yhteistä aikaa perheelle
• Kukaan ei ollut ruudussa kiinni. Pelasimme, liikuimme, leivoimme ja teimme kivoja asioita yhdessä perheenä.

Vähemmän nahistelua
• Lapsilla on päiväkodissa jo omia kavereita. Uskon aiemman iltanahistelun johtuneen siitä että kaksossisarta oli ikävä pitkän päivän jälkeen. Jos jompikumpi viettää aikaa digilaitteella, on se automaattisesti pois yhteisestä sisaren kanssa vietetystä ajasta.

Vähemmän kitinää siitä koska saa pelata tai katsoa Netflixiä
• Median poistaminen poisti myös turhanpäiväisen kitinän siitä koska mediaa saa kuluttaa. Vieroitusoireet eivät muksuilla olleet voimakkaita, mutta media on selkeästi koukuttavaa, kun miettii kuinka paljon aikaa ja energiaa lapsella voi mennä siihen kun hän suunnittelee mitä mediaa seuraavaksi kuluttaa ja miten aikoo sen ajan vanhemmilta saada.

Vähemmän “teenpäs vähän töitä iltasella kun muksutkin katsoo telkkaria” -ajatuksia
• Oho. Vähemmän ruutuaikaa myös meille vanhemmille. Myös me aikuiset pohdimme tarkemmin mitä mediaa kulutamme ja koska. Onko median kuluttaminen välttämätöntä vai olisiko omalle ololle parempi kuluttaa Neflixin sijaan vaikkapa kirjallisuutta? Kenties jopa yhdessä puolison kanssa – jos yhteisiä keskustelunaiheita kaipaa. Tästä aiheesta seuraava ihmiskoe?

Vähemmän konflikteja päiväkodissa
• Myös päiväkodista tuli positiivisempaa palautetta. Ehdimme aamupiiriin JOKA AAMU. Hämmentävää.

Tätä kaikkea teimme, kun nenä ei ollut kiinni ruudussa

 • Leipomista
 • Maalaamista
 • Piirtämistä
 • Uimista
 • Musiikin kuuntelua
 • Yleistä ulkoilua
 • Lukemista (aamuohjelma vaihtui aamukirjaan)
 • Äänikirjoja (Koirien Kalevala aka Kallivatila nousi suosikiksi)
 • Lautapelejä (tämän hetken suosituksia 5-vuotiaille mm. Robogem, Muuttuva labyrintti sekä Peikkopolku, joka on mielenkiintoinen tiimipeli jossa kaikki pelaajat pelaavat lautaa vastaan)

Omassa perheessä median käytön rajoittaminen ei näkynyt live-esitysten lisääntymisenä, koska kulutamme kulttuuria joka tapauksessa paljon. Uskon median käytön rajoittamisen kuitenkin näkyneen lasten keskittymiskyvyssä. Kahden viikon aikana pidempien satujen lukeminen on ollut lapsista mielekkäämpää ja mm. bakteerien seikkailusta suolistossa kertova kirja Probus ja suuri suoliston taistelu on kirja, jonka lukemista odotetaan päivittäin.

Tavallinen tekeminen sai suuremman merkityksen ja ärsykkeiltään pienemmät elämykset, kuten kirjat, suuremman roolin ja arvostuksen. Lapset kuuntelivat musiikkia parin viikon aikana enemmän ja intensiivisemmin. Musiikki herätti enemmän kysymyksiä ja pohdimme useammin yhdessä sitä, mistä jokin kappale kertoi.

Tässä hyvä linkkivinkki ääneen lukemisen vaikutuksista lasten kehitykseen. http://www.lukukeskus.fi/lapselle-aaneen-lukeminen-on-ainoa-tehokkaaksi-todettu-keino-vaikuttaa-lukutottumuksiin/

Miten tästä eteenpäin?

Alkujärkytyksen jälkeen myös lapset pitivät taukoa hyvänä ideana, koska pelasimme enemmän lautapelejä, kaikki yhdessä. Palasimme median äärelle pikkuhiljaa parin viikon tauon jälkeen, mutta lautapelejä unohtamatta.

Tulemme jatkossa rajoittamaan median käyttöä enemmän. Emme kuitenkaan halua sulkea lapsia täysin median ja sähköisten laitteiden ulkopuolelle, vaan haluamme opettaa heitä käyttämään laitteita oikein. The Atlantic -lehdessä oli loistava kirjoitus siitä, miten media on vaikuttanut kokonaiseen sukupolveen. Lapset ovat näennäisesti turvassa, omassa kodissa, mutta sosiaalinen elämä tapahtuu lähes ainoastaan ruudun välityksellä.

Sähköisiä laitteita tulee olemaan nyt ja tulevaisuudessa ja medianlukutaitoa ei opita ilman tosielämän esimerkkejä. Median vaikutuksen ymmärtäminen kunnollisen tauon avulla auttoi näkemään millainen rooli ja kuinka paljon vaikutusta sillä on ihan jokaiseen päivään. Merkkaamme jatkossa pelipäivät kalenteriin ja sovimme tietyt ajat jolloin Netflixiä tai Yle Areenaa saa katsoa. Tarvittaessa siirrymme takaisin mediapaastolle. Nuorten media-arki ja lukutaito tutkimus osoittaa että median käyttö ei ole vain pahasta, vaan mediaa oikein kuluttamalla voi myös vahvistaa lukutaitoa. Tähdätkäämme tähän.

5 vinkkiä kuinka kokeilla mediapaastoa

  1. Tee vakaa päätös: alan mediapaastolle
  2. Keksi helppoa tekemistä: mihin kaikkeen aikaa vapautuu kun lakkaat tuijottamasta ruutua? Millainen toiminta rentouttaa? Musiikin kuuntelu? Kirjan lukeminen? Maalaaminen? Muistele mitä teit itse lapsena kun ruudut eivät vielä kuuluneet läheskään jokaisen lapsen arkeen (ajoittaisia Amiga-sessioita lukuunottamatta).
  3. Kokeile elämyksiä: teatteria, tanssiesitystä tai konserttia. Lisäksi uusista rakenteilla olevista palveluista voi löytyä hyviä vinkkejä siihen miten elämää voi viettää muuten kuin ruudun äärellä. Tsekatkaapa vaikka Sandis, josta voi löytää mielekästä tekemistä lapsiperheille ja täydentää vinkkejä hyvistä paikoista ja elämyksistä muiden käytettäväksi. www.sandis.co
  4. Pohdi omaa motivaatiota: minkä vuoksi mediapaastoa voisi kokeilla juuri teidän perheessä? Haluatteko rauhoittaa arkea? Parantaa keskittymiskykyä? Saada enemmän yhteistä aikaa perheen kesken.
  5. Pysy tiukkana: meidän mediapaasto meni suhteellisen helposti, uskon että joka perheessä tilanne ei ole sama.

Lisää vinkkejä löytyy esimerkiksi Ylen artikkelista: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/01/28/miten-valmistella-turvallinen-ja-terveellinen-mediadieetti-pienelle-lapselle

Median tilalle esityksiä ja elämyksiä?

Järjestämme esiintyjän tilaisuuteen kuin tilaisuuteen – oli kyseessä firman bileet, kick-offit, pikkujoulut, syntymäpäiväjuhlat, lastenjuhlat, kesätapahtuma, puutarhajuhla, yleisötapahtuma, festarit, tupaantuliaiset, polttarit tai hääjuhlat.