Kulttuurialan palveluiden kuluttaminen

Tero Vuorinen pohtii Kauppalehden kolumnissaan palveluiden kulutusta. Jos jokainen ihminen käyttäisi 30 minuuttia päivässä enemmän palveluita, talouskasvu olisi ennen näkemätöntä. Hän pohtii, että suomalaiset ovat liian vaatimattomia ja asenne on hyvin erilainen mitä varakkailla amerikkalaisilla; paidat silitetään itse ja siivoojan käytöstä on suotavaa pysyä hiljaa.

Tätä samaa aihetta olen pohtinut viimeisen parin viikon aikana kulttuurialan näkökulmasta. Tein viikko takaperin pikalaskelman:

Jos jokainen suomalainen kotitalous ostaisi esiintyjän tai vaikkapa kuvataiteilijan palveluita kerran vuodessa esimerkiksi 250 eurolla, taidekentälle ja luoville aloille tulisi lähes suoraa tuloa 656 miljoonaa euroa, puhumattakaan kansantaloudellisista hyödyistä. Tuon summan voisi käyttää vaikkapa kuvataiteeseen tai ostaa esiintyjän lasten syntymäpäiville tai kotikonsertin ystävänpäivänä.

Vertailun vuoksi, valtion budjettiesityksessä taiteen ja kulttuurin tuki oli vuodelle 2018 n. 457 miljoonaa euroa. Jos vain 10% kotitalouksista, se varakkain kymmenys, ostaisi luovan alan tekijöiden osaamista tai tuotteita 250 eurolla vuodessa enemmän, taidekentälle valuva rahasumma olisi silti n. 66 miljoonaa euroa. Tämä olisi lähes tuplaten se summa minkä Taiteen edistämiskeskus jakaa vuosittain ja yli kaksi kertaa sen verran mitä Koneen Säätiö jakoi vuonna 2017.

Tämä olisi aikamoinen tuki taiteen tekijöille, eikös?

Me täällä Giglellä aiomme olla osaltamme mahdollistamassa tätä kulttuurin ja kuluttamisen vaivattomampaa nauttimista. Ostajille tarjoamme esiintyjän helposti eri tilaisuuksiin ja esiintyjille paikan, jossa he saavat palvelunsa helposti esille ja vaivattomasti ostettavaan muotoon.

Automatisoimme ohjelmakaupan perinteiset työt kuten laskutuksen, aikatauluttamisen ja sopimusten tekemisen. Näin mahdollistamme esitysten kuluttamisen pienessäkin mittakaavassa. Tilaa vaikka naapurin runoilija olohuoneeseesi!

Alkuperäisen Teron artikkelin voit lukea Kauppalehden sivuilta.

Gigle toimittaa esiintyjän kotiovellesi muutamalla napin painalluksella

Uskomme, että live-esityksiä kulutetaan enemmän, jos niitä on helppo löytää ja ostaa. Paketoimme parhaat esitykset eri tapahtumatyypeille ja pyrimme tekemään tilaamisesta niin vaivatonta kuin mahdollista.