Esiintyjien ja elämysten välittämisen digimurros

AirBnB ravisteli majoittumisalaa, Uber taksialaa, Wolt ruokailutottumuksia, Timma parturikampaajia - mitä tapahtuu esiintymisen toimialalle?

Maailma on täynnä esimerkkejä miten toimialaa ravistelemaan marssii uusi peluri, joka muuttaa pelattavaa peliä. Aina muutokset eivät ole radikaaleja, vaan kyseessä voi olla vain hieman uudelleen mietitty tapa toimia esimerkiksi automaation, tekoälyn tai kulutustottumusten myötä. Muutoksen hyvyys ja huonous riippuu näkökulmasta – joillekin se on uhka ja joillekin mahdollisuus.

AirBnB antaa yksityishenkilöille mahdollisuuden tienata tyhjillä olevilla huoneilla rahaa – samaan aikaan majoitusalan yrittäjät tuskailevat asiakaskadon kanssa. Uber mahdollistaa lisätienestin omalla autolla – samalla taksikuskit kiroilevat, kun amatöörikuskit vievät asiakkaat.

Gartnerin arvion mukaan tekoäly hävittää vuonna 2020 1,8 miljoonaa työpaikkaa. Samaan aikaan se synnyttää 2,3 miljoonaa uutta työpaikkaa.

Ihmisillä on aina ollut ja tulee aina olemaan tarve ja halu nauttia kulttuurista, esityksistä, elämyksistä. Weforumin mukaan elämystalouden osuus kulutuksesta on kasvanut 70 % suhteutettuna yleiseen kuluttamiseen (Yhdysvalloissa) vuodesta 1987 lähtien. Tämä trendi tulee jatkumaan tulevaisuudessa.

Myös esiintymisen toimiala tulee muuttumaan ja Gigle tulee olemaan tämän muutoksen eturintamassa. Yhdessä toimialan muiden toimijoiden kanssa.

Myymisen ja ostamisen murros

Tulevaisuudessa tapa tuottaa, toteuttaa ja toimittaa esityksiä tulee olemaan erilaista – kuten myös odotusarvot esitysten ostajilla. Ostotottumukset muuttuvat vauhdilla ja erilaisten tuotteiden sekä palveluiden ostaminen verkosta on yhä yleisempää.

Valitettavan usein toimialan keskellä olevat tahot eivät näe tai eivät halua nähdä tätä muutosta. Videovuokraamo Makuuni ei kokenut netissä toimivia videopalveluita isoksi uhaksi vuoden 2013 lehtijutussa  Viisi vuotta myöhemmin uutisoitiin Makuunin hakeutumisesta konkurssiin. 

Tarkoittaako toimialan murros laajempaa konkurssiuutisointia vai voisiko digi tuoda myös uudistettuja mahdollisuuksia elämysvälitykseen?

Kaikkea ei automatisoida tai tehdä ostettavaksi itsepalveluna

Todennäköisesti yhä harvempi meistä kävelee matkatoimistoon ja pyytää tarjousta pakettimatkasta Kanarialle. Sen voi hankkia itse suoraan netistä. Mutta mikäli haluaa valmiiksi mietityn hyvän kokonaisuuden tarvittavilla palveluilla ja matkoilla varattuna, voi edelleen marssia matkatoimistoon ja antaa heidän hoitaa tämä monimutkainen kokonaisuus.

Allekirjoittanut ostaa yleensä matkat netistä, mutta kun edessä oli maailmanympärysmatkan suunnittelu, käännyin matkatoimiston puoleen. Onneksi.

Nyt ja tulevaisuudessa tarvitaan toimijoita tarjoamaan useampia muuttujia sisältäviä, monimutkaisia esityskokonaisuuksia. Kuitenkin yksinkertaiseen tarpeeseen tulevan esityksen myyntiin (sähköpostitteluun, soitteluun, sopimusten tekemiseen, aikatauluttamiseen) ei mielestämme kenenkään kannata käyttää turhaa aikaa. Sen voi hoitaa automaattisesti ja näin keskittyä käyttämään aikaa omaa ammattitaitoa vaativien asioiden hoitamiseen.

Gigle automatisoi keikkojen myymiseen ja ostamiseen liittyvät käytännöt. Esitysten myyjiltä säästyy aikaa ja he voivat enemmän käyttää aikaa vaikkapa niiden isompien keikkojen myymiseen.

Visionamme on keikan välittäminen minuutissa, sekä rutiinitehtävien täysi automatisointi keikkaoston yhteydessä. Tällä hetkellä ennätys on 40 minuuttia ostosta siihen, että esiintyjä on vahvistanut keikan ostajalle. Muutamille teknisillä parannuksilla olemme pian 10 minuutissa. How about that?

Ja mitä tämän muutoksen haittapuoliin tulee, niin emme usko Giglen vievän kenenkään leipää. Sen sijaan kasvatamme kakkua, kun teemme esitysten ostamisen uskomattoman helpoksi. Giglen tavoite on aina ollut lisätä esitysten kuluttamista, tuoda live-esitykset jokaisen saataville ja näin edistää koko toimialan hyvinvointia.

 

Oletko kiinnostunut olemaan mukana ensimmäisten joukossa rakentamassa välittäjätoimijoille suunnattua digipalvelua ja uudistamaan elämysten myyntiä?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä.