Ekologiset syntymäpäivät – nappaa vinkit talteen

Ekologinen lahja

Ekologiset arvot ja lasten syntymäpäivät eivät useinkaan kohtaa. Mielikuva lastensynttäreistä lahjapinoineen ja muovikoristeineen saa ekologisia arvoja kannattavan hätkähtämään. Toisaalta, lastensynttäreitä voi olla vaikea järjestää lapsia tyydyttävällä tavalla täysin luonnon ehdoilla. Paljon on kuitenkin tehtävissä, jotta bileistä saa edes hieman luontoystävällisemmät. Alla vinkkilista miten organisoida (tai miten Giglen tiimi on järjestänyt) ekologiset syntymäpäivät.

1. Lahjatoiveet

Usein vieraat kysyvät mitä tuoda lapselle lahjaksi. Olemme toivoneet lahjaksi esimerkiksi askartelutarvikkeita tai itsetehtyjä lahjoja.

Näin emme tuota kotiin valtavia pinoja tavaraa, jolla lapsi ei leiki sen ensimmäisen kerran jälkeen ja pienennämme myös ympäristön kuormaa.

Panostamme sarjoihin, joilla voi leikkiä pitkään, kuten erilaiset rakennussarjat. Vieraille voi myös vinkata, että käytettyjä lahjoja arvostetaan ihan yhtä paljon kuin uudenkarheita kaupan hyllyltä ostettuja paketteja!

ekologiset-syntymapaivat-lahja

2. Koristeet

Koristeet tuottavat valtavasti jätettä. Koristeita valittaessa voi valinnassa painottaa ekologisuutta. Esimerkiksi ilmapalloja saa nykyään täysin maatuvina, luonnonkumista ja lateksista valmistettuna.

Vaikka ilmapallot maatuvat, pitäisin silti huolen siitä että roskat eivät päädy luontoon ja sieltä eläinten vatsaan.

Koristeita voi myös valmistaa itse. Tällä hetkellä tyttäreni suosikki sanonta on Ryhmä Hau -sarjasta tuttu lausahdus: “Älä heitä pois, käytä pois!”. Koristeiksi sopivaa materiaalia voi siis löytää yllättävistä paikoista, jos aikaa, energiaa ja askarteluintoa riittää.

3. Astiat

Kertakäyttöastiat tuottavat aina jätettä juhlissa. Parasta on, jos astioita on tarpeeksi, jotta kertakäyttöisiä ei tarvita. Juhlissamme olemme käyttäneet osiltaan kertakäyttöisiä astioita ja osiltaan tavallisia astioita.

Kertakäyttöastioissakin voi tehdä ekologisia valintoja; haarukat ja lusikat voi hankkia puisina ja esimerkiksi Tiger-kaupassa myydään kauniita paperipillejä!

4. Vieraslahjat

Vieraat saavat usein synttäreiltä mukaan pienen vieraslahjan muistoksi. Olemme painottaneet lastensynttäreillä sitä, että vieraslahjoja ei varsinaisesti anneta vaan  panostamme mieluummin elämykseen, jonka voi ottaa muistona mukaan.

Tällä tavalla luomme elämyksiä jotka jäävät mieleen pysyvästi ja tuemme esiintyjän uraa. Tästä jää hyvä mieli niin vieraille kuin tilaajallekin!

Ekologiset syntymäpäivät

Miksi ekologiset syntymäpäivät?

Miksi meidän perheessä nostetaan esille ekologisia arvoja? Kuluttaminen nykymallilla ei ole kestävää. Uskon, että maailma menee koko ajan suuntaan, jossa materian kulutusta suitsitaan ja kulutusta ohjataan enemmän elämysten suuntaan. Jos lapsi tottuu saamaan iloa jatkuvasta tavaratulvasta, voi tulevaisuudessa olla vaikea löytää onnenhetkiä elämyksistä. Haluan luoda lapsilleni pohjan, jossa onni tulee asioista jotka eivät kuluta luonnonvaroja liikaa.

Emme ole ehdottomia minkään asian suhteen ja me vanhemmatkin harjoittelemme koko ajan tekemään ekologisempia vaihtoehtoja. Muovia on lapsiperheessä vaikea välttää kokonaan – kaikkia ihanuuksia ei jätetä kaupan hyllylle mutta pohdimme tarkasti valintoja joita teemme päivittäin ja juhlan sattuessa kohdalle.

Lisää luettavaa

Tilaa keikka Giglestä

Kauttamme löydät taatusti sopivan esiintyjän lasten syntymäpäiville – samalla mahdollistat uusia kokemuksia ja tarjoat elämyksiä materian sijaan.