Teknologia – taiteilijan tuki ja turva digitalisaatiossa?

Idea Giglestä syntyi jo keväällä 2015 kun kävin tuottajaystäväni kanssa tutustumassa Kongressimessujen tarjontaan. Finlandia-talo oli täynnä erilaisia ohjelmapalveluja tarjoavia yrityksiä ja pohdin mielessäni kuinka rutiininomasta esiintyjävälitys lopulta on. Olen välittänyt erilaista tapahtumaohjelmaa useita vuosia. Tämän lisäksi olen toiminut tapahtumatuottajana ja ostanut esityksiä suoraan esiintyjiltä ja ohjelmatoimistoilta. Molemmissa rooleissa olen huomannut tietyt ominaispiirteet, jotka esiintyjävälityksessä yhdistyvät; oli kyseessä sitten tanssi, musiikki, puheohjelma, teatteriesitys tai sirkus.

Pidimme ystäväni kanssa lounastauon Manalassa ja aloimme keskustelemaan aiheesta digitalisaatio ja tapahtumatuotanto. Millä tavalla digitalisaatio tulee näkymään tapahtumatuotannon kentällä? Millä tavalla tuotantoprosesseja voisi tehostaa digipalvelun avulla? Digitalisaation vaikutus näkyy joka puolella ja sen vaikutukset ulottuvat joka puolelle. Silti kulttuuri- ja taidekentällä toiminta on usein ollut hyvin perinteistä, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Keskustelu jatkui kotona pelialalla lähes 20 vuotta toimineen puolisoni kanssa. Keskustellessa tapahtumatuotannon digitalisaatiosta iltateen äärellä, ajatukset tiivistyivät ja saivat mutkattoman muodon. Jannen kokemus koodaajana sekä käyttöliittymäsuunnittelijana ja graafikkona toivat ajatuksiin konkretiaa.

 

Digipalvelut taidekentällä

Digitalisaatio alkaa pikkuhiljaa löytää tietään myös kulttuurikentälle ja uusia palveluja syntyy Suomessa nopeaan tahtiin. Giglen kanssa samalla alueella toimiva booktheartists.com välittää esityksiä ja on samankaltainen on-demand alusta kuten Giglen appikin. Linked By Music toimii muusikoiden verkostoitumisalustana, jonka avulla voi löytää bändiin rumpalin tai tehdä kauppaa äänentoistosta. Eventmore auttaa löytämään keikan kuin keikan ja on varsin näppärä palvelu, jos haluaa tietää mitä kaupungissa tapahtuu. ArtistExchange tarjoaa livemusiikin välitykseen neuvottelutyökalun ja kokoaa ohjelmatoimistot saman palvelun alle. Tapahtumatiloja välittävä Venuu toimii Suomen lisäksi jo Ruotsissa. Musaedu on aloitteilla oleva palvelu, jonka tavoitteena on yhdistää musiikinopettaja oppilaaseen.

Olen mielenkiinnolla seurannut uusien palvelujen syntymistä ja jatkan seuraamista. Parhaimmillaan digitalisaatio tukee taiteilijoiden ja tapahtumatuottajien työtä ja tehostaa tiettyjä, jopa rutiininomaisia tehtäviä. Tulevien vuosien aikana tulemme huomaamaan uusien työkalujen vaikutuksen taiteen ja kulttuurin kentälle – onko teknologiasta enemmän hyötyä vai haittaa? Miten uudet palvelut tulevat vaikuttamaan kulttuurin kulutukseen tai esimerkiksi tapahtumatuotannon kenttään?

image

Voisiko teknologian avulla kasvattaa kysyntää esittävissa taiteissa välittämällä esimerkiksi lastenjuhliin esiintyjiä?

 

Haasteena taiteen ja digin yhdistämisessä voisin mainita ulkopuolisen rahoituksen hankkimisen; kulttuurialaa rahoittavat tahot saattavat kokea toimijat liian kaupallisina ja teknologiaa rahoittavilla tahoilla ymmärrys taide- ja kulttuurikentän mahdollisuuksista ja alakohtainen ymmärrys on tavallisesti kohtuullisen suppeaa. Näiden kahden maailman kohtaaminen tuo myös haasteita; millä tavalla vältetään ulkopuolisen rahoituksen negatiivinen vaikutus sisällöntuotantoon?

Giglen idea ei ole uusi, kaikenkaikkiaan listallamme on noin 50 toimijaa Suomesta ja kansainvälisiltä markkinoilta. Osa yrityksistä on kaatunut ja osa on jo saanut hieman tuulta siipien alle. Vaikka kilpailu on kovaa, uskomme tarjoavamme uniikin palvelun – pitkälti siitä syystä että tiimi on tiivis, kokemus eri aloilta on laaja ja visio paremmasta ja kulttuurikeskeisemmästä maailmasta on kirkkaana mielessä.

Gigleä on lähdetty rakentamaan kärsivällisesti, kenttää tarkasti kuunnellen, mutta silti tiukka ote ohjaksissa. Tiedämme että emme voi miellyttää kaikkia ja tällä hetkellä keskitymmekin pienien kokoonpanojen ja yksittäisten esiintyjien välittämiseen. Hyvä kontrolli palvelun kehittämisessä sekä koko palvelun toteuttaminen Giglen omalla tiimillä mahdollistaa huolellisen suunnittelun. Ydintiimin asuminen saman katon alla sallii syvälliset keskustelut teknologian ja esittävän taiteen yhdistämisestä 3-vuotiaiden kaksosten ja kodinhoidon ohella. Kiinnitämme huomion yksityiskohtiin ja designiin – kehitystyötä tehdään huolella ja käytämmekin Minimum Viable Productista mieluummin ilmaisua Minimum Lovable Product.

Talviterveisin, Inkku